Podrobnosti - 2009 oktober Drvarska akcija

Drvarska akcija
01. 10. - 19. 10. 2009

Drvarnica pri koči pod Voglom je bila zopet prazna in potrebno je bilo zagotoviti nova drva. Sekanje dreves na Voglu ne pride v poštev, saj pašna skupnost za posek zahteva prevelik delež. Pozanimali smo se v Bohinju, pa tudi drugod. Cenovno najugodnejšo varianto je našel Seto, to je nakup drv v obliki hlodovine na Dolenjskem. To pa pomeni precej dodatnega dela, kot ponavadi s prostovoljno delovno akcijo naših najbolj zvestih članov. Hlodovino je bilo potrebno razžagati, razklati in s tovornjakom prepeljati do spodnje postaje žičnice, preložiti na demper in po Žagarjevem grabnu prepeljati do koče.

Drva smo kupili pri g. Žurga Janezu iz Ivančne Gorice. V soboto in nedeljo smo 4 meterske hlode z motorko razžagali na meter in s traktorjem razklali. Janez Žgur nam je velikodušno dal na razpolago dva traktorja, enega s hidravličnim klinom in drugega z navojnim vretenom za cepljenje polen. V četrtek smo jih naložili na tovornjak, v petek pa prepeljali v Bohinj. Drva smo preložili na demper in po Žagarjevem grabnu odpeljali in skipali pred kočo. Tu smo jih razžagali in do vrha napolnili drvarnico. Kar je ostalo pa smo zložili v skladovnico na dvorišču, kjer bodo počakala do drugega leta.

S to drvarsko akcijo smo zagotovili ogrevanje koče za dve do tri zime.

Akcije so se udeležili:

Cepljenje 1 10.10.2009 (Tone, Miha, Brane, Seto, Žurga)

Cepljenje 2 11.10.2009 (Tone, Miha, Brane, Miro, Ivan)

Nakladanje 16.10.2009 (Tone, Miha, Brane, Miro, šofer)

Prevoz in spravilo 17. do .19. 10.2009 (Tone, Miha, Boštjan, Miro, Seto, Brane, Ivan, Peter)

Vsem udeležencem drvarske akcije se zahvaljujemo, še posebna zahvala pa velja Janezu Žgurju, ki nam je odstopil prostor in dal na razpolago traktor in našemu članu Frfolja Svitanu, ki je nabavo in spravilo drv finančno izdatno podprl.