Podrobnosti - 1999 julij Fasada

Prenova fasade

Prisotni: Brane in Ivan Lombar, Marica Benčina; 01. 07. 1999

Čas naredi svoje in les na sprednji steni koče je bil že precej načet. Tudi lesena konstrukcija balkona je preperela, zato smo se odločili za prenovo. V drvarnici je od izdelave delavnice ostalo nekaj lesa, ki je bil uporaben za sanacijo ogrodja balkona. Les za fasado smo nabavili na Turjaku. S kombijem smo ga prepeljali v Bohinj in s tovornjakom po Žagarjevem grabnu do koče.

Maloštevilna ekipa je najprej odstranila staro oblogo in preperele dele ogrodja balkona. Ivan kot izkušen mizar se je izkazal tudi kot tesar in na novo postavil ogrodje balkona. Za večjo nosilnost je v sredini balkona dodal dodaten steber. Trdnost balkona se je s tem bistveno povečala. Sledilo je oblaganje sprednje stene z novo leseno oblogo. Mari in Brane sta nov les pobarvala z zaščito pred vremenskimi vplivi.

Zaščitne plošče iz vezanega lesa je sonce in drugi vremenski vplivi skrivil. Postavljanje težkih in skrivljenih plošč je bilo težavno ali skoraj nemogoče. Zato smo se odločili, da bomo nabavili plastične sendvič plošče, ki bodo odpornejše, lažje, pa še svetlobo bodo prepuščale. Našli smo proizvajalca v Litiji, kjer so nam jih odrezali po naših željah in obrobili z Al zaključnimi profili. Na balkonu in verandi smo pritrdili Al vodila, v katera se vstavijo plošče. Rešitev je dobro uspela in plošče odlično služijo svojemu namenu.

PD Avtomontaža