Drvarska akcija drva 2014

Drvarska akcija drva 2014

Datum:    23. do 25. sep. 2014
Udeleženci:    Tone Avsenek, Franc Setnikar, Svitan Ferfolja, Rado Birsa, Ciril Podgoršek in Tone Cerar

Namen akcije je bil žaganje in spravilo drv v drvarnico in ureditev koče pred zimo.
Zbrali smo se ob 8h pri Setnikarju. Svitan nas je naložil v avto in odpeljali smo se v Bohinj. Spotoma smo v Lescah nabavili potrebno hrano, pijača pa je ostala od tabora. Pri spodnji postaji nas je čakal še Ciril in takoj smo se odpeljali z žičnico na Vogel. V lepem sončnem jutru smo se odpravili do koče na zadnjem Voglu.
Takoj smo se lotili dela. Brane je že po taboru zgledno pripravil drvarnico, zato smo lahko takoj pričeli z žaganjem. Delo nam je šlo dobro od rok, tako da smo do večera že pospravili vsa drva v drvarnico.
Tone je v kuhinji skrbel za lačne želodce in suha grla.
V sredo zjutraj je bila na vrsti sanacija oboka pri vhodu v kuhinjo. Velika količina snega je preteklo zimo povzročila razpoke na zidani steni v koči. Ciril in Seto sta popravila opeko in na novo ometala del zidu v kuhinji in pri peči v predsobi.
Popoldne smo odeje iz spalnice zmetali na dvorišče in jih temeljito prezračili. Nato smo jih stepli in zložili nazaj na skupna ležišča.
V sredo popoldan se nam je pridružil Tone Cerar, ki se ukvarja s čistilnimi napravami in je pregledal našo greznico ter nam svetoval, kaj je potrebno narediti, da v stranišču nebi bilo neprijetnih vonjav. Potrebno je dodati dve odzračevalni cevi in dodati v greznico posebne mikroorganizme, ki razgrajujejo odplake.
V četrtek smo pobelili zid v kuhinji in zgornji del stene v dnevni sobi. Pripravili smo se še na popravilo strelovoda na strehi, pa nam je nadaljevanje dela preprečil dež.
Tako smo le še pospravili po koči in se odpravili domov.
Po naši oceni bo zaloga drv zadoščala za 2 morda celo 3 leta. Drugo leto nas čaka nakup in dostava novih drv.
Letos bo pred zimo potrebna še ena delovna akcija, ko bomo vgradili prezračevanje greznice po predlogu Toneta Cerarja in popravili zvita strelovoda ter zatesnili poškodovano streho okoli njih. Popraviti je potrebno še pokrov na rezervoarju za vodo.

V imenu planinskega društva se zahvaljujemo vsem, ki so sodelovali v delovni akciji.