Podroben opis poti do koče

Dostopi na planino zadnji Vogel

 

Od zgornje postaje gondole
Najenostavnejši dostop je z gondolo na Vogel. Od tu vodita na Zadnji Vogel dve poti. Po obeh je do planine približno 40 min zmerne hoje
 
Pot po tekaški progi
Primerna je tako poleti kot pozimi. Pozimi je običajno poteptana s teptalnim strojem.
Od zgornje postaje  1  pelje pot mimo planinske koče Merjasec in brunarice Burja v smeri smučarske proge po Žagarjevem grabnu. Po približno 400m je na levi koča VEKTOR. Nekaj korakov naprej je križišče na začetku Žagarjevega grabna   2 .
Na križišču zaviješ desno po kratkem strmem spustu se pot zravna in pelje prečno po pobočju do začetka tako imenovane tekaške proge. Na desno se odcepi smučarska proga   9 po Žagarjevem grabnu. Pot na Zadnji Vogel pa vodi naravnost v smeri puščice na macesnu. Čez nekaj 10 m pot zavije desno navzdol, po dokaj strmem klancu, ki pa se kmalu zravna. Od tod se pot prične zložno vzpenjati. Kmalu se nam z leve strani priključi gozdna steza poletne poti  5 . Nadaljujemo naravnost naprej skupno s poletno potjo. Pot se nekoliko spusti in pod dvosedežnico vodi proti Zadnjemu Voglu. Po kratkem vzponu se pred nami odpre planina Zadnji Vogel. Pot prečka smučarsko progo do manjše privatne koče in sirarne. Pot nato pelje po travniku mimo podrtih stanov in zimske markacije, do korita za napajanje živine  7 . Nekaj korakov naprej je na skali markacija in napis  8 , ki označuje pot na vrh Vogla in proti Komni. Nadaljuješ naravnost in nekoliko navzgor. Na macesnu je tabla z napisom AVTOMONTAŽA. Pot se strmo vzpne in že si pred kočo PD Avtomontaža.
 
Poletna pot po gozdu
Poletna pot je primerna samo v poletnem času, pozimi jo ne priporočamo, ker je nevarna za zdrs in za plazove.
Začetek poti je enak do začetka Žagarjevega grabna   2 . Na križišču pot zavije levo po široki cesti v smeri prednjega Vogla. Po približno 500m se na desno odcepi kolovoz   3 , ki pelje mimo koče ETOL. Po rahlem spustu, tik pred ovinkom, markacija na skali in kažipot   4 na macesnu označuje stezo, ki vodi skozi rušje in nato po gozdu. Zložno navzdol se pot po 15 min združi s tekaško progo   5 . Nadaljujemo naravnost naprej skupno po tekaški poti.
 
Zimski dostop s mučmi
Ko deluje sistem žičnic je možen tudi udoben dostop za smučarje. Od zgornje postaje gondole se spustimo do spodnje postaje sedežnice Orlove glave in se s sedežnico zapeljemo na Orlove glave. Od tu pa po srednje zahtevni smučarski progi proti Zadnjem Voglu. Pri Sirarni, ki stoji na levi ob progi zavijemo mimo koče in po kakih 300m smo pri koči PD Avtomontaža.
 
Dostop iz doline
po Žagarjevem grabnu
Pot se začne pri spodnji postaji gondole Vogel. Poteka po smučarski progi. Sprva je pot podobna gozdni cesti proti zahodu. Pri spodnjem S-u zavije pot levo proti jugu bolj strmo navzgor. Po slabi uri pridemo do doline, strmina popusti in čez nekaj minut smo pri zgornjem S-u, ko se strmina zopet poveča. Na vrhu gre pot skozi skalnat usek. Kmalu smo na križišču za spodnjo postajo žičnice Zadnji Vogel. Pot vodi levo po blagem klancu in na naslednjem križišču zavije desno proti jugu, se še naprej blago vzpenja in kmalu pridemo na planino Zadnji Vogel, ko se pot se zravna. Na desni je sirarna in manjša privatna koča, kjer gremo desno mimo koče in nadaljujemo rahlo navzdol in po kratki strmini proti koči PD Avtomontaža. Od spodnje postaje gondole do Zadnjega Vogla potrebujemo približno 2 do 2,5 ure zmerne hoje.